Mi az? Hordozható számítógép, de nem mini PC, és nem is laptop. Íme a megfejtés!

 

Steam Deck néven érkezik a Valve új őrülete, egy kézikonzolnak megfelelő számítógép, mely képes a legújabb, felsőkategóriás játékokat is magas grafikai beállítások mellett futtatni. Ez elég durván hangzik, úgyhogy kezdjük egy kicsit messzebbről a témát.

Ha sikeres kézikonzolokról beszélünk, alapvetően két név juthat eszünkbe: a Sony-féle PSP, és a Nintendo Switch. Előbbit 2004-2014 között gyártották, utóbbi pedig 2017 óta hódít, egészen napjainkig.

Mindkettőben közös, hogy külön fejlesztést igénylő játékokat futtatnak, tehát a PSP nem képes a "sima" PlayStation játékokat futtatni, a Switch pedig nem kompatibilis a korábbi Nintendo játékokkal. Ergo a játékfejlesztők külön fejlesztenek rájuk, a kézikonzolok képességeit és technológiai határait figyelembe véve.

Na ilyesmi nem lesz a Steam Decknél.

Elviekben ugyanis bármilyen Steames játékot képes lesz futtatni, így nem igényel külön fejlesztést, nem kell egy új platformot felépíteni és tartalommal feltölteni. Sőt, ha nem jönne be a Steames operációs rendszer, amit kapunk hozzá, papíron bármit feltelepíthetünk rá, pl. Windows-t is. No de kezdjük az elején!

A Valve 2021. július 20-án jelentette be a Steam Decket, pár órával korábban pedig az IGN.com-on olvashattunk/láthattunk róla először anyagokat. Lényegében egy érintőképernyős, kontroller-gombokkal és touchpadokkal ellátott miniszámítógépről van szó:

KÜLCSÍN

A megjelenítő egy 7 colos, 1280x800-as felbontásra képes, 16:10-es képarányú LCD képernyő, 400 nit fényerővel (az 512GB-os verzió tükröződésmentes felületet kap.)

Az irányításról az A, B, X, Y gombok, bal és jobb analóg karok, két touchpad, bal és jobb oldalon 2-2 ravasz, valamint a konzol alján 2-2 programozható gomb gondoskodik.

Vezeték nélküli kapcsolatot 5.0 Bluetooth-on, vagy 2,4 és 5 GHz-es wi-fin keresztül létesíthetünk.

A hangok sztereó hangszórókból szólnak, de van 3.5mm-es jack bemenet is fül/fejhallgatóhoz, valamint beépített mikrofon.

Az akku 40 Whr-ás, ami 2-8 óra játékra elég - a hivatalos adatok szerint.

Méretei: 298mm x 117mm x 49mm, súlya kb. 669 gramm.

Ó és még valami: van rajta egy USB-C csatlakozó is, amire USB elosztót kötve végtelen lehetőség nyílik előttünk: billentyűzet, egér, monitor, vezetékes net, stb.

BELBECS

AMD-alapú, Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz processzort kapunk, 16 GB RAM memóriával. Külön videókártya nem lesz benne (nem is férne el), de a grafikai gyorsító 1,6 teraflopra lesz képes - összehasonlításképp az Xbox One S 1,4 teraflopos, a PS4 1,8 teraflopos. Ez nem túl combos, de bizakodásra adhat okot, hogy a Steam Deckben már egy modern RDNA 2 architektúra kap helyet.

MAGYARÁN: ultra beállítások mellett valószínűleg egy új játék sem fog futni, de közepes/magas minőséggel már igen, pláne ilyen kis felbontáson (ugyebár PC-n általában minél kisebb a felbontás, annál több grafikai opciót húzhatunk fel, illetve fordítva: minél több dolgot állítunk minimumra, annál nagyobb felbontást érhetünk el).

Háromféle tárolókapacitás közül választhatunk majd:
64 GB eMMC - értsd: kevés és lassú;
256 GB NVMe SSD - használható és gyors;
512 GB nagysebességű NVMe SSD - elegendő és nagyon gyors.

Pozitívum, hogy mindegyik modell memóriakártyával bővíthető, így az is játszik, hogy valaki a legkisebb tárhelyű, és egyben legolcsóbb modellt veszi meg, de feltuningolja pl. 512 gigás/1 terrás SD kártyával.

OPERÁCIÓS RENDSZER

Ha operációs rendszerről beszélünk, akkor valószínűleg mindenkinek a Windows, az iOS, esetleg a Linux ugrik be elsőre. A konzoloknak is saját rendszerszoftverük van, hogy minden erőforrást ki tudjanak használni, de mi lesz a Steam Decken? Kapaszkodjatok meg: SteamOS! Méghozzá egy Linux-alapú Protonra épülő rendszer, ami Windows-os és Linuxos játékokat és alkalmazásokat egyaránt támogat.

A fejlesztők elárulták, hogy nem akarják megkötni az emberek kezét, ha valaki inkább egy Windows-t telepítene a gépre, nyugodtan megteheti, de látva, mire képes ez a SteamOS, erre nem (feltétlenül) lesz szükség: csatlakoztathatunk egeret, billentyűzetet, alt-tabozhatunk más alkalmazásokhoz, használhatunk böngészőt, nézhetünk videókat, sőt! Telepíthetjük pl. az Epic Games-t is, ha ahhoz van kedvünk (így nem csak Steames játékokat játszhatunk). 

FUNKCIÓK

A SteamOS mindenre IS képes, amire a Steam, így pl. elmenti/betölti a felhőből a mentéseket, ergo elkezdhetünk egy játékot a sima asztali számítógépünkön, és folytathatjuk a Decken, ha épp el kellett indulnunk valahova. Aztán ahol abbahagyjuk a Decken, mehet tovább a móka az asztali PC-n. 

Apropó asztali PC: a Valve egy hivatalos dokkolót is készít, amit külön lehet majd beszerezni a Deckhez, ez a korábban említett USB elosztót válthatja majd ki. Erre ráhelyezve pedig tényleg olyan érzésünk lehet, mintha egy rendes számítógépet röffentettünk volna be. 

ÁRAZÁS

A 64 gigás verzió ára 419€ (~150 ezer Ft): ehhez jár egy kistáska;

a 256 gigásé 549€ (~200 ezer Ft): ebben ugye gyorsabb a tárhely, plusz egy kistáska;

az 512 gigásé pedig 679€ (~245 ezer Ft): leggyorsabb tárhely, kistáska, és tükröződésmentes felület.

MIÉRT LEHET SIKERES?

Kisméretű számítógép kijelzővel, beépített kontrollerrel, utazáshoz tökéletes, de ha megérkeztünk célhelyünkre, monitorra, billentyűzetre és egérre kötve teljes értékű PC-ként is használható. A legolcsóbb változat kifejezetten kedvező ár/érték arányú, ennyi pénzből nem kapunk olyan laptopot, amin pl. max grafikai beállítások mellett elfutna a Star Wars: Jedi Fallen Order (ezen pedig állítólag igen).

MIÉRT LEHET BUKTA?

Ilyen látvánnyal rendelkező felsőkategóriás játékokat az ember nem szívesen játszik ennyire kis képernyőn... Plusz ugye az akksi teljesítménye is kérdéses: a hivatalos adatok szerint - felhasználástól függően - 2-8 órát bír, a Portal 2 alatt pl. 4 óráig muzsikál. Meglátjuk!

MEGJELENÉS

A Steam Deck megjelenése 2021. decemberében várható. Neked hogy tetszik?