Unod a klasszikusokat? Nézd ezeket!

film/sori karácsony

Karácsonykor sok családban hagyomány a közös filmezés, a legtöbb ünnepi film azonban már a fülünkön jön ki, annyiszor láttuk őket. Ha idén egy kis változatosságra vágytok, akkor válogassatok listánkból, ahol olyan karácsonyi filmeket szedtünk össze, amik vagy figyelmen kívül hagyott gyöngyszemek, vagy nem épp a szokványos karácsonyi címek között szerepelnek.

 

 

Klaus – A karácsony titkos története

A Klaus nemcsak azért az egyik kedvenc karácsonyi mesénk, mert kreatívan, eddig nem látott megközelítésből de a szeretet ünnepéhez hű szellemben gondolja újra a Télapó történetét, hanem azért is, mert egyedi animációs stílusával és remek humorával tényleg az egész család számára szórakozást nyújt. A történet szerint Jespert, a fiatal postást egy Isten háta mögötti, fagyos kisvárosba küldik el dolgozni, ahol a mindennapok a várost lakó két dinasztia háborúzásából állnak. Jesper itt megismerkedik a nomádként élő áccsal, Klaussal, aki szabadidejében játékok készítésével foglalkozik. Kettejük barátsága és közös küldetése hamarosan valami olyanná válik, amire ők sem számítottak, hát még a világ.
 

Karácsonyi lidércnyomás

Bár a maga nemében klasszikus, azért nem sok családnál csendülnek fel karácsony tájékán ennek a különleges mesének az igencsak emlékezetes dallamai. A Karácsonyi lidércnyomás Tim Burton fejéből pattant ki, rendezője pedig az a Henry Selick, akinek a hátborzongatóan szerethető Coraline és a titkos ajtó című stop motion animációt is köszönhetjük. A Karácsonyi lidércnyomás is ezzel a technológiával készült, különlegességét pedig fokozza, hogy Disney „meséhez” hűen rengeteg emlékezetes dal csendül fel benne. A sztori Halloween város vezetőjét, Jacket követi nyomon, aki miután átcsöppen a számukra korábban ismeretlen Karácsony városba, elhatározza, hogy saját otthonába is elhozza a szeretet ünnepét.
 

Durr, durr és csók

Ha egy szórakoztató, egyedi stílusú krimire vágytok, akkor ez a film az abszolút mérföldkő nálunk. A rendező Shane Black korábban olyan filmeket dolgozott, mint a Halálos fegyver mozik vagy a szintén kultklasszikus Az utolsó cserkész, de tett egy kis kitérőt a képregényfilmek világába is, hiszen Ő dirigálta le a Vasember harmadik részét. A Durr, durr és csók egy Hollywoodban játszódó buddy-cop krimi, amit a fél percenként eldurrantott (bocsi, nem hagyhattuk ki) aranyköpések mellett Robert Downey Jr. és Val Kilmer kettőse tesz mai napig az egyik legszórakoztatóbb filmmé a zsáneren belül. Ó, igen, azt pedig majdnem elfelejtettük megemlíteni, hogy mindez karácsonykor játszódik, így be tudtuk suvasztani ebbe a listába.
 

Szörnyecskék

Bár a nyolcvanas és kilencvenes évek szülöttei jó eséllyel emlékeznek erre a cuki, vicces, de itt-ott mégiscsak horrorisztikus filmre, amiben apró szörnyek lepnek el egy kisvárost, az már sokak emlékezetében nem él, hogy egyébként ez is egy karácsonyi mozi. Ha láttad már, akkor nosztalgiából éri meg elővenni, ha nem, akkor pedig azért, mert kötelező klasszikus. Mi a mai napig imádjuk!
 

The Holiday Movies That Made Us

Kicsit csalunk, mert utolsó tételként nem egy filmet választottunk, de mégiscsak rendhagyó listáról beszélünk. A Netflix The Movies That Made Us című sorozata filmklasszikusok elkészültének a körülményeit járja körül, végtelenül szórakoztató és a legkeményvonalasabb filmrajongók számára is érdekes formában. Ez persze ne riassza el azokat se, akik nem tartoznak ebbe a táborba, hiszen laikusok számára is érdekesek ezek a sztorik. Karácsonyra mi a sorozat ünnepi kiadását ajánljuk, amiben a Reszkessetek betörők, a Karácsonyi lidércnyomás, a Mi a manó és a Die Hard „megszületésének” körülményeit járja körbe a stáb. És igen, tudjuk, Bruce Willis is megmondta, hogy a Die Hard nem karácsonyi film. Szerintünk akkor is az, sajnáljuk Mr. Willis.