Te beköltöznél?

„Minden ötlet egy apró maggal indul” – ezzel a kiírással mutatta be a világnak legújabb ötletét a milliárdos Marc Lore, akinek új projektje egy igencsak utópisztikusnak tűnő nagyváros, Telosa felépítése.

város utópia Marc Lore Telosa BioShock jövő other

 

A tervek szerint a szuperváros az Egyesült Államok valamelyik sivatagában lelhet otthonra és kiemelt hangsúlyt fektetnek majd az önfenntartásra, valamint a megújuló energiaforrásokra. Az elképzelés, hogy Telosa egy olyan környezetbarát metropolisz legyen, ahol az infrastruktúrának köszönhetően a lakosok bárhova eljuthatnak a településen belül mindössze 15 perc alatt. Ráadásul mindez autó igénybevétele nélkül, hiszen Lore elképzelései alapján Telosában nem lenne autós közlekedés. Helyette igénybe vehetnek a lakók az elektromos rollerek mellett, most kapaszkodjatok meg: személyszállító drónokat és önvezető szállítókapszulákat is!

város utópia Marc Lore Telosa BioShock jövő other

A város központjában egy hatalmas felhőkarcolót állhat majd, és ha minden a terv szerint halad, akkor Telosa összesen ötmillió lakosnak ad majd otthont. A projekt több szakaszban készülhet el, az első fázis körülbelül 10-20 évnyi munkát igényel, melynek végére a város már alkalmassá válhat akár egymillió lakos ellátására is.

Az elképzelés persze igencsak borsos áron valósulhat meg, a teljes projekt 400 milliárd (!!) dollár költséggel járna, ami átszámolva egy pénztárcabarát 147 ezermilliárd (csilliárd? csillió?) forintnak felel meg.

város utópia Marc Lore Telosa BioShock jövő otherEgyesek viccesen a kultikus BioShock című játék utópisztikus városát, Rapturet emlegették fel Telosa terveinek hallatán, bár elég jelentős különbség, hogy míg Rapture a víz alatt épült meg és lakosai az őrületbe sodródtak, addig Telosa alkotói ígérik: a város nem válik majd tragikus utópiává, ők csak szeretnék a legjobbat kihozni jelenleg is elérhető technológiákból egy igazán modern város megalkotásához.

Forrás: cityoftelosa.com
Képek: Twitter