madame tussauds budapest madame tussauds other geekember viasz kiállítás

2022 elején Madame Tussaud panoptikum nyílik a Vörösmarty tér közelében, közel 2000 négyzetméteren. Sőt! Nemcsak külföldi sztárokat láthatunk majd kiállítva, hanem magyar hírességeket is!

 

Ezzel a panoptikummal Budapest olyan városok sorához csatlakozik, mint London, Amszterdam, Berlin, Bécs, Prága, Blackpool, Los Angeles, Las Vegas, Washington, New York, Bangkok, Hongkong, Sanghaj és Új-Delhi.

A nemzetközi sztárokon kívül híres magyar történelmi alakokat, politkusokat, zenészeket, művészeket, sportolókat és közéleti szereplőket is életnagyságban szemlélhetünk majd meg Tussaud asszonyságnál. 

No de ki az a Madame Tussaud?

Anna Maria Grosholtz 1761. december 1-jén született Strasbourgban. Édesapját két hónappal születése előtt ölték meg a Hétéves háborúban. Édesanyjával 6 éves korában Bernbe költöztek egy helyi doktorhoz, Philippe Curtius-hoz, ahol házvezetőként dolgoztak.

Curtius nemcsak orvos, hanem viaszszobrász is volt, ő tanította meg Marie-t a viaszművészetre. 1765-ben Párizsba költözött, '66-ban pedig Marie és édesanyja is követték. 

Marie 1777-ben készítette el első saját viaszszobrát, Voltaire-ről. Az elkövetkezendő években több hírességet is megformált (pl. Rousseau, Benjamin Franklin), valamint jó kapcsolatot ápolt az uralkodócsaláddal is.

A Francia forradalom alatt letartóztatták, és ki is végezték volna, ha a Curtius család egyik barátja (Collot d'Herbois) közbe nem lép, és meg nem menti. Marie ezek után a forradalom híres áldozatainak halotti maszkjait készítette el (pl. Marie Antoinette, Robespierre). 

madame tussauds budapest madame tussauds other geekember viasz kiállítás

Miután Curtius 1794-ben meghalt, viaszgyűjteményét Marie-ra hagyta. Marie 1795-ben feleségül ment François Tussaud-hoz, akitől 1 lánya és 2 fia született (a kislány a szülés után meghalt).

1802-ben, az amiens-i béke után Marie és egyik fia Londonba utazott, hogy bemutassa és kiállítsa munkásságát, egy akkori híres bűvész, Paul Philidor meghívására. Ez azonban anyagilag nem bizonyult túl kifizetődőnek, ezért 1803-ban Marie és fia Edinburgh-ba utaztak.

A napóleoni háborúk miatt nem tudtak hazatérni Franciaországba, így évekig a Brit-szigeteken utazgattak, és kiállításokat tartottak. 1822-ben másik fia is csatlakozott hozzájuk, férje azonban Franciaországban maradt, és soha többé nem találkoztak. 

1835-ben aztán sikerült megnyitnia első állandó kiállítását, méghozzá a Baker Streeten. A többi pedig már történelem!