tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt

A nyárnak három elengedhetetlen kelléke van, a napsütés, a strandolás és természetesen a fagyizás. Míg az első kettőt viszonylag nehéz otthon elővarázsolni, addig egy jó fagylaltot már nem annyira. Ha azonban a bolti fagyikkal nem vagyunk elégedettek, vagy már a gatyánk is rámegy a sokadik dobozra, akkor érdemes alternatívákban gondolkodni, például abban, hogy magunk készítsük el a jeges édességeket.

 

Otthon fagylaltot készíteni szerencsére nem a legnehezebb tevékenység, viszonylag kezdő szakácsok is könnyen kivitelezhetik, az viszont tagadhatatlan, hogy kissé időigényes a dolog. Itt jönnek be a képbe a modern fagyigépek, amik segítségével jelentősen felgyorsíthatjuk az otthoni fagyifőzést, arról nem is beszélve, hogy teljesen a saját szájízünkre szabhatjuk az édességeket. Hogy mi se maradjunk ki a házi fagyizásból, a Gorenje Magyarország jóvoltából lehetőségünk adódott tesztelni az ICM10W jelzéssel ellátott fagylaltgépüket, mi pedig szerkesztőségileg bele is vetettük magunkat a házi fagylaltfőzés rejtelmeibe.

tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt

Ami, mint kiderült, nem is annyira rejtélyes mint elsőre gondoltuk. A gép ugyanis elég minimalista, a dobozában mindössze néhány dolog található: maga a fagylaltkészítő masina, egy keverő kar, amit pár mozdulattal össze kell szerelni a gép tetejére helyezendő fedővel, egy fém „vödör”, amibe az alapanyagok, majd a kész fagyi kerül, valamint egy mérő üvegcse és egy műanyag spatula. Magán a gépen szintén egyszerű kiigazodni, hiszen mindössze három gomb szerepel rajta. Eggyel bekapcsoljuk a gépet, eggyel elindítjuk és leállítjuk a kiválasztott funkcióját, eggyel pedig a három lehetséges funkció (fagylaltkészítés, keverés, hidegen tartás) közül választhatunk.

tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt

A használati útmutató egyben rövidke receptgyűjteményként is szolgál, találunk benne vanília, csokoládé és eper fagylalt, citrom sorbet és csokis fagyasztott joghurt recepteket. Ezeken felül persze csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen fagyasztott nyalánkságot készítünk, mi például egy laktózmentes, citromos banánfagylalt összeállításába vetettük bele magunkat. Az összetevők (500ml tejszín, 180g porcukor, 3 banán és egy citrom héja és leve) gyors mixelését követően persze rájöttünk, hogy kissé elmértük az adagokat, hiszen a használati útmutató tanácsa szerint a gép tartályát csak annak 60%-áig érdemes megtölteni a túlcsordulás elkerülése érdekében, így az összekevert masszánkat két részre bontottuk. A gépbe töltött fél adagunk egyébként így is 5-6 emberre elegendő fagylaltot eredményezett és még csak azt se mondhatjuk, hogy fukarkodva, hiszen hármasával ettük a gombócokat. A fagyi keverékünk betöltése után mindössze annyi dolgunk volt, hogy kiválasszuk a fagylaltkészítés funkciót, majd elindítsuk a programot, egy órával később pedig már ehettük is a krémes házi fagylaltot.

tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt
Itt fontos megjegyezni a gép két apróbb kompromisszumát: az egyik, hogy a kisebb, kompresszor nélküli gépek általában ennél rövidebb idő alatt készítik el a fagylaltot, ott azonban előre le kell fagyasztanunk a keverőtálat, ami az időigényessége mellett helyproblémákat is okozhat, hiszen a családi fagyasztó rendszerint tömve van. Az általunk tesztelt masina egyébként körülbelül egy mikrohullámú sütő méreteivel rendelkezik, szám szerint 25*35*22 centiméteres. A másik „probléma”, hogy számolni kell a tartály korlátolt kapacitásával. Az 1 literes tartályt mindössze annak hatvan százalékáig érdemes megtölteni a túlcsordulás elkerülése végett, így viszont ha 5-6 főnél többnek készítenénk fagylaltot, több körrel kell számolnunk, ami egy órás fagylaltfőzések mellett elég időigényes lehet.

tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt

Ezt leszámítva a gép tökéletesen működött, a működtetése egyszerű, a kompresszornak hála nincs szükség előre fagyasztani a tárolót, a végeredmény pedig tényleg krémes és finom fagylalt, ami ráadásul teljesen személyre szabható, így nyugodtan készíthetünk laktóz-, cukormentes vagy akár vegán, esetleg fitt, proteinnel dúsított fagyi variációkat is. Ha tehát dobozszámra fogyasztjátok otthon a fagylaltot és szeretnétek egy kicsit egészségesebb vagy csak változatosabb ízeket fogyasztani belőle, akkor lehet, hogy egy házi fagylaltgép lesz az, ami kisegít titeket a bajból.

tech kütyü Gorenje fagylaltgép fagylalt teszt