A Mars-utazás már hosszú évek óta izgatja a sci-fi rajongók és a tudósok fantáziáját, mostanra ráadásul belátható időn belül elérhető cél lehet abból, ami sokáig csak álom volt.

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

 

A NASA már hosszú évek óta dolgozik azon, hogy miként válhat valósággá az űrutazás következő lépcsőfoka, 2014-ben egy tervezői versenyt is kiírtak, melyre civilek jelentkezhettek elképzeléseikkel. A feladat egy 93 négyzetméteres élettér megtervezése volt, azzal a kikötéssel, hogy négy asztronautát egy éven keresztül el kell látnia a Marsbázisnak.

A verseny győztese a Hassel Studio építésziroda és az Eckersley O’Callaghan mérnökcsapat közös munkája lett. A buborékszerű bázis külsejét úgy alakították ki, hogy ellenálljon a Mars viszontagságos éghajlati viszonyainak, a homok viharoknak és a sugárzásnak is.

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

A tervezők semmit se bíztak a véletlenre, javaslatukban még az is szerepelt, hogy a tökéletes helyszín kiválasztására robotokat küldenének előzetesen a Mars felszínére, hogy felmérjék a terepet és elkezdjék építeni a bázist 3D nyomtatásos technológiát alkalmazva.

Ha a bázis külső vázát felépítették a robotok, akkor az asztronauták felfújható kapszulákba költözhetnek majd be, melyek már alkalmasak az élethez szükséges körülmények megteremtésére és fenntartására, például növénytermesztésre is. A kapszulákban a laboratóriumtól, az üvegházon keresztül a háló és edzőtermi helyiségeken át minden megtalálható lesz.

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

Mars NASA Űr egyéb Űrutazás

Forrás és képek: interestingengineering.com