Föld napja filmek természet környezetvédelem klímaváltozás
Földünk sorsáról számtalan film született már, a katasztrófafilmektől a dokumentumfilmeken át egészen az animációs alkotásokig megannyi mozi igyekezett már felnyitni a szemünket és elgondolkodtatni minket arról, mit is tehetünk kicsiny bolygónk jólétéért. A Föld napja alkalmából ezek közül szemezgettünk, a listán szereplő mindegyik filmet meleg szívvel ajánljuk nektek, hiszen egytől egyig fontos és tartalmas üzenettel bíró alkotások.

 

Wall-E

A Pixar sosem spórolta ki a mondanivalót a meséiből, gyerekek és felnőttek számára is mindig tudtak örök érvényű tanúságokat mutatni. Wall-E a Föld utolsó lakója, egy szakadatlanul dolgozó kis robot, aki az élhetetlenné vált kék bolygót ellepő szemetet igyekszik eltakarítani apránként. Miután váratlan látogatója érkezik EVE, a kutatórobot személyében, Wall-E elhagyja a Földet, hogy EVE nyomába eredjen. A Pixar rémisztő jövőképet vázolt fel a meséjében, Wall-E kitartása és optimizmusa ezt ellenpontozva az emberiség reményének utolsó cseppjeit foglalja magába, kicsiket és nagyokat egyaránt sarkallva arra, hogy tegyünk a nagy kék otthonunk jövőjéért.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (vagy Sir Attenborough bármelyik másik dokumentumfilmje)

Sir David Attenborough neve egybeforrt a természetfilmekkel, már fiatal kora óta foglalkozik a műfajjal. A környezetvédelem egyik legfontosabb alakja, ennek megfelelően nehéz kiemelni csupán egy filmet az életművéből. Az Egy élet a bolygónkon a legutóbbi dokumentumfilmje, melyben saját emberöltőjének megfigyeléseit és tanúságait mutatja be lenyűgöző természetfelvételek társaságában. A szemkápráztató képek mellett a film, érdekes, napjainkban több mint aktuális kérdéseket boncolgat Földünkről. A Föld napjára tökéletes választás, akárcsak bármelyik másik Attenborough nevével fémjelzett dokumentumfilm vagy sorozat.

Okja

Bong Joon-ho nevét az Élősködők című Oscar-díjas filmmel ismerte meg a világ, a rendezőnek azonban már azelőtt is akadtak remek filmjei, melyek egytől egyig kiemelt hangsúlyt fektettek a társadalomkritikára. Az Okja központi témája az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségek és a természet szemérmetlen kiaknázása és tönkretétele, mindez egy szatirikus kalandfilm formájában. A főszereplők egy fiatal lány és „szupermalaca”, akit a nagyvállalatok mindenáron meg akarnak kaparintani. A további szerepekben pedig olyan zseniális színészekkel találkozhatunk, mint Tilda Swinton, Paul Dano vagy Jake Gyllenhaal.

A vadon hercegnője (Princess Mononoke)

A legendás Ghibli stúdió filmjei mindig is ügyesen egyensúlyoztak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt szánt tartalmas mondanivalóval megspékelt kreatív animációk készítésében. A vadon hercegnője Mijazaki Hajao tollából született, a film a természet harcát mutatja be a modern világgal, örök érvényű igazságokat megfogalmazva arról, miért fontos megőriznünk a bolygó élővilágát.

Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth)

A kellemetlen igazság 2006-os megjelenése óta sajnos még napjainkban is aktuális. A dokumentumfilm Al Gore amerikai politikus figyelemfelhívó természetvédelmi kampányán keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait bolygónkra. Rémisztő, tanúságos, kötelező néznivaló.

Ezt a bejegyzést a Reblog föld napjához kapcsolódó pályázata ihlette.
Ha Téged is érdekel a téma és szívesen kipróbálnád magad, az alábbi linken minden információt megtalálsz: https://event.reblog.hu/boldogan-blogolnal-a-bolygodert-reblogolj