cloud gaming játék gaming Google Stadia GeForce Now Gamepass Xbox

A cloud gaming, vagyis a felhőalapú játékszolgáltatás az elmúlt években tűnt fel, és sokan a jövő egyik legjelentősebb "platformjaként" tartják számon, hiszen alapkoncepciója az, hogy mindössze egy kellően erős internetkapcsolat és egy cloud gaming szolgáltatás előfizetése szükséges ahhoz, hogy akár a legújabb, hardverizzaszó címekkel is minőségi színvonalon játsszunk, a játékhoz szükséges vas hiányában is.

Ezeknek a szolgáltatásoknak a lényege, hogy az előfizetéssel hozzáférhetünk az adott szolgáltató játékkínálatához, ezek hol az előfizetés mellé járnak, hol pedig külön megvásárolandóak, a játékok futtatásához pedig nincs szükségünk a legmodernebb gamer PC-kre, hiszen az azokat futtató hardver a szolgáltatónál található, a saját eszközünk csak szimpla képernyőként és kontrollerként funkcionál.

 

Az elmúlt években több ilyen szolgáltatás is felbukkant, széles népszerűségre azonban még nem tettek szert. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a felhőalapú játék stabilitásához szükséges erős internetkapcsolat nem annyira gyakori még, mint azt a szolgáltatók szeretnék, sokaknak pedig még mindig egyszerűbb egy konzol és az ahhoz tartozó játékok megvásárlása. Azért néhány opció már megjelent hazánkban is, úgyhogy vegyük végig, mik azok és mit ajánlanak a pénzünkért cserébe:

Microsoft Game Pass Ultimate

cloud gaming játék gaming Google Stadia GeForce Now Gamepass Xbox

Az eredetileg Xcloud névre hallgató szolgáltatás nem olyan rég teljesen beépült az Xbox Game Pass Ultimate szolgáltatásába, így a havi 4190 forintos előfizetéssel már nem csak Xbox masinánkon élvezhetjük az elég terjedelmes játékkatalógus kínálatát, hanem androidon, IOS-en és PC-n is lehetőségünk nyílik cloud gamingre, igaz utóbbi csak béta verzióként fut egyelőre. A Game Pass Ultimate egy elég komplett szolgáltatás, kínálatában több mint 100 cím érhető el, köztük indie és AAA kategóriás játékok is szép számmal. A lista folyamatosan bővül új címekkel, ezzel egyetemben viszont tűnnek is el játékok a szolgáltatásból, így érdemes odafigyelnünk arra, hogy kedvenceink meddig elérhetőek. A "lejáró" játékokról természetesen értesít minket a rendszer. A Microsoft címei egyébként már a megjelenés napján bekerülnek a Game Passba, így ha kedveljük például a Gears of War, a Forza és a Halo sorozatok címeit, akkor plusz egy strigula a Game Pass Ultimate mellett.

Google Stadia

cloud gaming játék gaming Google Stadia GeForce Now Gamepass Xbox

A Google pár évvel ezelőtt indította el a Stadia játékszolgáltatást, melynek jelenleg két verziója érhető el, az ingyenes és a Pro névre hallgató fizetős variáns. És hogy mi a különbség a kettő között? A Stadia lényegében úgy működik, mintha egy konzolt vásárolnánk, csak épp a hardver nélkül. Az ingyenes regisztrációt követően megvásárolhatjuk a játékokat, melyeket csak a Stadia szolgáltatáson belül játszhatunk, a lejátszó hardver azonban telefontól kezdve a Chromecast Ultrával felszerelt tévéig bármi lehet, kontrollerként használhatjuk a Stadia sajátját, ami azonban hazánkban nincs forgalomban, ezért csak külföldről szerezhetjük be, vagy bármilyen egyéb kontrollert, ami azért nem rossz. Az alapverzió a Full HD felbontásig támogatja a játékot és itt bukik ki az első nagyobb előnye a fizetős, Pro változatnak.

Abban ugyanis már 4K 60 fps-ig, HDR és 5.1-es hangzással játszhatunk, persze csak akkor, ha az internetkapcsolatunk is bírja a gyűrődést. Emellett a Pro csomag részeként hozzáférést kapunk egy listányi ingyenesen játszható címhez. Ezek között főleg kisebb játékok szerepelnek, illetve néhány felsőbb kategóriás cím, ezek azonban nem épp a legfrissebbek (ilyen például a Hitman, a Darksiders 2 és a Saints Row IV). Mindez havi 2990 forintért, egy ingyenes első hónappal. Összességében a Stadia nem egy rossz koncepció, de ahhoz képest, hogy mióta van piacon, még mindig elég szegényes kínálatot nyújt a versenytársakhoz képest.

GeForce Now

cloud gaming játék gaming Google Stadia GeForce Now Gamepass Xbox

Akárcsak a Stadia esetében, a videokártyáiról elhíresült Nvidia felhőszolgáltatásából is van ingyenes és fizetős változat, utóbbit havi 5,50 euróért vesztegetik. Az ingyenes verzióval Full HD felbontás mellett, 60-as másodpercenkénti képkocka sebességgel játszhatunk, van azonban egy elég csúnya megkötése is a szolgáltatásnak. A játékidő ugyanis idő limithez van kötve, ingyenes felhasználóként mindössze egy órát játszhatunk, ezt követően ledob minket a szerver és a régi idők játéktermeit megidézve, ismét sorba kell állnunk, hogy visszatérjünk. Ez a korlátozás valamivel megengedőbb a fizetős verzióban, ott már 6 óra játékra kapunk lehetőséget egyhuzamban, ezt követően pedig a sorban álláskor automatikusan előre sorol minket a rendszer a fizetős felhasználók közé. Emellett a fizetős verzió előnye még az RTX grafikai beállítás használata is, aminek köszönhetően a játékokban megjelenő fények sokkal pofásabbá válnak. Ingyen játékokat nem nyújt a szolgáltatás, cserébe a megvásárolható címek tárháza igen széles, mivel a legnagyobb digitális játéküzletek kínálatából merít. Érdemes továbbá azt is tudni, hogy a GeForce Now-ot futtató hardverek limitálva vannak, ezért előfizetés előtt érdemes tájékozódni a szolgáltatás oldalán arról, hogy a használni kívánt szerkentyűnk ott szerepel-e a listában.

Na de, akkor most melyik a legjobb választás?

Nehéz lenne valódi győztest hirdetni, hiszen mindegyik szolgáltatásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amiket mindenkinek magának kell mérlegelnie. A Stadia mellett szól a platformok sokszínűsége, a Game Pass Ultimate fő erénye a mennyiségi játék, amit a pénzünkért ingyenesen elérhetünk, a GeForce Now pedig az RTX-szel és a megvásárolható játékok széles kínálatával villoghat.

Egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy a cloud gamingben felsejlik a játékszolgáltatások jövője, de ki tudja, hátha meglepnek minket! Mi már csak azért is reméljük, hogy idővel több teret nyernek a felhőszolgáltatások, mert érdekes lenne látni, hogy milyen "versenyzőkkel" bővülhet még ez a piac. Fejlődésre bőven van tér, a több piaci résztvevő pedig azt jelentené, hogy nagyobb a verseny a játékosok elnyerésére, amivel mi járunk a legjobban, úgyhogy tessék csak megküzdeni a gamerekért, kedves vállalatok!

Fotók: Shutterstock